Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

Recepty s medvedím cesnakom - využite jeho krátku sezónu naplno

06.03.2023

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je považovaný za jednu z najstarších liečivých rastlín na svete. Má podobné vlastnosti ako cesnak, ale jeho chuť a vôňa sú jemnejšie a menej intenzívne. Listy medvedieho cesnaku sú veľmi zdravé, obsahujú veľa vitamínov a minerálov.

V gastronómii je medvedí cesnak často používaný ako korenina do polievok, omáčok a mäsových jedál. Jeho silná chuť a vôňa sa dobre hodí aj do rôznych druhov syrov, šalátov, paštét a pečenia.

Medvedí cesnak je zaujímavou rastlinou, ktorú môžeme použiť nielen v tradičných receptoch, ale aj v netradičných jedlách. Vyskúšajte niektorý z našich obľúbených receptov s medvedím cesnakom. Dostupný online (doručujeme po celom Slovensku) v sezóne (cca od marca) tu – medvedí cesnak.

Polievka z medvedieho cesnaku
  • 2 hrste medvedieho cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 zemiak
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • kyslá smotana na ozdobenie

V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme nasekaný medvedí cesnak a orestujeme ho spolu s cibuľou. Pridáme nakrájaný zemiak a zeleninový vývar. Varíme na miernom ohni asi 20 minút. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

Na záver polievku rozmixujeme dohladka a ozdobíme kyslou smotanou.

Pečená zemiaková kaša s medvedím cesnakom
  • 1 kg zemiakov
  • 3 strúčiky medvedieho cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na menšie kusy. Nasekaný medvedí cesnak zmiešame s olivovým olejom a rovnomerne rozotrieme po zemiakoch, následne ich posolíme a okoreníme podľa chuti. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov asi 45 minút, kým nie sú zemiaky mäkké.

KVÁSKOVÝ CHLIEB S MEDVEDÍM CESNAKOM

Kváskový chlieb s medvedím cesnakom je skvelý spôsob, ako využiť sezónnu úrodu a pridať do chleba lahodnú chuť a arómu.

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g celozrnnej múky
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 250 g aktívneho kvásku
  • 1 hrsť medvedieho cesnaku, nasekaného na jemno
  • 300 ml vlažnej vody

V miske zmiešajte hladkú a celozrnnú múku, soľ a nasekaný medvedí cesnak.

Do suchých ingrediencií pridajte aktívny kvások a vodu. Všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.

Cesto premiestnite do misky na kysnutie a nechajte ho kysnúť 6-8 hodín v miestnosti pri izbovej teplote, alebo v chladničke cez noc.

Po vykysnutí cesta ho vyberieme na pomúčený povrch, jemne ho prehneme a dáme do košíka na kysnutie (košík si predtým dobre pomúčime).

Necháme cesto kysnúť 1-2 hodiny. Po kysnutí cesta ho prenášame do pekáča alebo na pekáč na chlieb a dáme ho do vyhriatej rúry na 30 minút pri teplote 230°C.

Po 30 minútach znížime teplotu na 200°C a pečieme ešte ďalších 20-25 minút, alebo kým nie je chlieb zlatohnedej farby a pri klepnutí na spodok znejúcim dutým zvukom.

Čerstvý kváskový chlieb s medvedím cesnakom bude skvelým doplnkom ku každému jedlu, výborne chutí aj samotný, natretý farmárskym maslom a posypaný čerstvým medvedím cesnakom.

Medvedí cesnak je veľmi zaujímavá rastlina, ktorá má nielen skvelú chuť, ale aj množstvo zdravotných benefitov. Ak ste ho ešte nevyskúšali, určite vyskúšajte v sezóne jeho chuť aj vďaka FARMOVE.sk.

Chat