Vaša debnička je teraz prázdna
Registrácia /Prihlásenie
- nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
- zbieranie bonusových bodov
- rýchla objednávka
- informovanie o akciách a špeci zľavách
- možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času
Vaša debnička je teraz prázdna
Medvedí cesnak (Allium ursinum) je považovaný za jednu z najstarších liečivých rastlín na svete. Má podobné vlastnosti ako cesnak, ale jeho chuť a vôňa sú jemnejšie a menej intenzívne. Listy medvedieho cesnaku sú veľmi zdravé, obsahujú veľa vitamínov a minerálov.
V gastronómii je medvedí cesnak často používaný ako korenina do polievok, omáčok a mäsových jedál. Jeho silná chuť a vôňa sa dobre hodí aj do rôznych druhov syrov, šalátov, paštét a pečenia.
Medvedí cesnak je zaujímavou rastlinou, ktorú môžeme použiť nielen v tradičných receptoch, ale aj v netradičných jedlách. Vyskúšajte niektorý z našich obľúbených receptov s medvedím cesnakom. Dostupný online (doručujeme po celom Slovensku) v sezóne (cca od marca) tu – medvedí cesnak.
V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme nasekaný medvedí cesnak a orestujeme ho spolu s cibuľou. Pridáme nakrájaný zemiak a zeleninový vývar. Varíme na miernom ohni asi 20 minút. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Na záver polievku rozmixujeme dohladka a ozdobíme kyslou smotanou.
Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na menšie kusy. Nasekaný medvedí cesnak zmiešame s olivovým olejom a rovnomerne rozotrieme po zemiakoch, následne ich posolíme a okoreníme podľa chuti. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov asi 45 minút, kým nie sú zemiaky mäkké.
Kváskový chlieb s medvedím cesnakom je skvelý spôsob, ako využiť sezónnu úrodu a pridať do chleba lahodnú chuť a arómu.
V miske zmiešajte hladkú a celozrnnú múku, soľ a nasekaný medvedí cesnak.
Do suchých ingrediencií pridajte aktívny kvások a vodu. Všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
Cesto premiestnite do misky na kysnutie a nechajte ho kysnúť 6-8 hodín v miestnosti pri izbovej teplote, alebo v chladničke cez noc.
Po vykysnutí cesta ho vyberieme na pomúčený povrch, jemne ho prehneme a dáme do košíka na kysnutie (košík si predtým dobre pomúčime).
Necháme cesto kysnúť 1-2 hodiny. Po kysnutí cesta ho prenášame do pekáča alebo na pekáč na chlieb a dáme ho do vyhriatej rúry na 30 minút pri teplote 230°C.
Po 30 minútach znížime teplotu na 200°C a pečieme ešte ďalších 20-25 minút, alebo kým nie je chlieb zlatohnedej farby a pri klepnutí na spodok znejúcim dutým zvukom.
Čerstvý kváskový chlieb s medvedím cesnakom bude skvelým doplnkom ku každému jedlu, výborne chutí aj samotný, natretý farmárskym maslom a posypaný čerstvým medvedím cesnakom.
Medvedí cesnak je veľmi zaujímavá rastlina, ktorá má nielen skvelú chuť, ale aj množstvo zdravotných benefitov. Ak ste ho ešte nevyskúšali, určite vyskúšajte v sezóne jeho chuť aj vďaka FARMOVE.sk.