Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

Recepty z medvedieho cesnaku, ktoré musíte vyskúšať aj vy!

06.03.2023

Medvedí cesnak je už storočia využívaný v tradičnej medicíne pre jeho antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Obsahuje veľa vitamínu C a vitamínu A, draslíka, železa a selénu.

Využite príjemné jarné počasie a vybehnite do prírody pohľadať liečivú dobrotu. Ak nemáte možnosť nazbierať si medvedí cesnak sami, môžete si ho pridať so svojej debničky v našom farmárskom eshope FARMOVE.sk.

Kedy a kde rastie medvedí cesnak sa dočítate v našom predošlom blogu tu.

Využite krátku sezónu medvedieho cesnaku a pripravte si z neho niektorý z našich obľúbených receptov.

Polievka z medvedieho cesnaku a zeleru
  • 2 hrste medvedieho cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 stonky zeleru
  • 1 liter zeleninovej vývaru
  • 2 lyžice masla
  • 1/2 hrnčeka smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti

V hrnci rozohrejeme maslo a orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme nasekaný medvedí cesnak a zeler, orestujeme ich spolu asi 5 minút. Pridáme zeleninový vývar a varíme na miernom ohni cca 20 minút. Polievku rozmixujeme dohladka a zjemníme smotanou na varenie. Osolíme a okoreníme podľa chuti a podávame.

Šalát s medvedím cesnakom a jahodami
  • 1 hrsť lístkov medvedieho cesnaku
  • 2 hrste jahôd
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov
  • 1 lyžica javorového sirupu / medu

Medvedí cesnak nasekáme na drobno, jahody nakrájame na štvrtky, pridáme podrvené vlašské orechy a polejeme javorovým sirupom. Môžeme podávať s čerstvým chlebíkom.

Medvedie cesnakové maslo
  • 1 balenie masla (asi 250 g)
  • 2 hrste medvedieho cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Medvedí cesnak opláchneme a nasekáme. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote.

Do zmäknutého masla pridáme nasekaný medvedí cesnak a dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením. Maslo dáme do chladničky vychladnúť a stuhnúť. Cesnakové maslo môžeme použiť na pečené zemiaky, mäso alebo ako nátierku.

Medvedí cesnakový sirup
  • 1 hrsť medvedieho cesnaku
  • 2 šálky vody
  • 2 šálky cukru

Medvedí cesnak si nasekáme na drobné kúsky. V hrnci varíme vodu a cukor, kým sa cukor úplne nerozpustí. Do hrnca pridáme už nasekaný medvedí cesnak a necháme variť na miernom ohni cca 20 minút. Sirup precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.

Medvedí cesnakový sirup môžeme použiť ako prísadu do koktailov, alebo ako dochucovadlo k ovocným dezertom. Tento sirup je tiež skvelý ako doplnok ku šalátom a iným chladeným jedlám.

Cestoviny so špenátom a medvedím cesnakom
  • 500 g cestovín
  • 3 hrste čerstvého špenátu
  • 3 strúčiky medvedieho cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • parmezán na posypanie

Uvaríme cestoviny v osolenej vode podľa pokynov na obale. V panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájaný medvedí cesnak. Orestujeme ho na miernom ohni asi 2 minúty. Pridáme do panvice nasekaný špenát a necháme ho zmäknúť. Cestoviny pridáme k zmesi so špenátom a medvedím cesnakom. Zmiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. Posypeme parmezánom a podávame.

Medvedie cesnakové pesto s pohánkou
  • 1 hrsť lístkov medvedieho cesnaku
  • 1/2 hrnčeka orieškov (napr. lieskové, mandle)
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/4 hrnčeka strúhanej parmezánu
  • šťava z polovice citróna
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 hrnček pohánky
  • voda na varenie pohánky

V hrnci si uvaríme pohánku v osolenej vode. Medvedí cesnak, oriešky a cesnak dáme do mixéra a rozmixujeme na jemnú pastu. Následne pridáme olivový olej, strúhaný parmezán a šťavu z citróna a mixujeme, kým sa nám nevytvorí hladká pasta. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Pohánku zmiešame s medvedím cesnakovým pestom a podávame.

Dobrú chuť :)

Chat