Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

Púpavový med – ako ho vyrobiť a na čo je dobrý?

09.01.2023

Zlatistý púpavový med je druh medu, ktorý sa vyrába z púpavových kvetov, z púpavy lekárskej a cukru. Je sladkou a osviežujúcou pochúťkou, vhodnou na dochutenie rôznych jedál alebo nápojov. Tiež môže byť prospešný pre vaše zdravie, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Vďaka svojim liečivým účinkom pomáha v boji proti kašľu.

Ako si doma vyrobiť púpavový med?

Užite si čas s rodinou a pripravte si spoločne zdravý púpavový med, jeho príprava je jednoduchá a rýchla.

  • Nazbierajte si púpavové kvety a žlté hlávky ukladajte do košíka alebo plátenej tašky. Nesparia sa a vydržia dlhšie čerstvé. 
    • Pri zbere kontrolujte, či sú kvety čisté.
    • Najlepšie je zbieranie v doobedňajších hodinách, keď sú kvety najsviežejšie. Neodporúča sa zber po daždi, kedy voda zmyla z kvetov vzácny peľ.
    • Pre zber si vyberte miesto vzdialené od rušnej cesty, či iného zdroja znečistenia.
  • Očistite kvety od nečistôt a odstráňte stonky a lístky. Kvety však neumývajte, prišli by ste o liečivý peľ.Namočte kvety do vody a nechajte ich lúhovať aspoň 12 hodín, ideálne v chladničke.
  • Na druhý deň je potrebné kvetové hlávky precediť cez gázu a do púpavového výluhu pridajte cukor v pomere 1:1 (t.j. rovnaké množstvo cukru ako ste nazbierali kvetov). Môžete tiež pridať citrónovú šťavu alebo iné koreniny podľa vášho výberu.
    • Použite namiesto klasického bieleho cukru, trstinový alebo kokosový.
  • Nechajte zmes zovrieť a varte približne 60 minút. Miešajte pravidelne, aby sa cukor dobre rozpustil.
  • Keď je med hotový, prelejte ho do pohárov alebo iných sklenených nádob a nechajte ho vychladnúť.

Tip pre vás: Počas varenia sa vám môže zdať med príliš riedky, no po vychladnutí častokrát zhustne. Odoberte si z hrnca lyžičku medu na tanierik a keď bude mať po vychladnutí konzistenciu bežného včelieho medu, viete, že vás domáci púpavový med je hotový.

Domáci varený púpavový med sa od bežného včelieho medu líši svojou osviežujúcou chuťou vôňu púpavových kvetov. Včelí med môže mať rôzne chute a vône v závislosti od kvetov, z ktorých pochádza. Včelí med a púpavový med môžu mať odlišné nutričné hodnoty.

Kde použiť púpavový med

  • Výborné dochucovadlo rôznych jedál a nápojov. Môžete ho pridať do čaju alebo kávy, na dochutenie ovocných šalátov, či do pečenia.
  • Vychutnáte si ho natretý na čerstvé pečivo alebo sladkú vianočku.
  • Púpavový med môže mať protizápalové účinky a napomáha zmierniť prechladnutie alebo chrípku. Používa sa tiež na vypláchnutie boľavého hrdla, alebo ho môžete zmiešať s horúcou vodou na výrobu inhalácie.
  • Objavte jeho hydratačné účinky. Použite med, ako prírodnú masku na tvár alebo pridajte niekoľko lyžíc do horúceho kúpeľa na osvieženie pokožky.
Chat

cookies