Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

Detox s pŕhľavou dvojdomou a jej využitie v kuchyni

09.01.2023

Pŕhľava má ostrú a pikantnú chuť, podobnú cibuľke alebo cesnaku. Už v minulosti bola bežne používaná ako liek na rôzne ochorenia, ako kašeľ, bolesti hrdla a nachladnutie. V súčasnosti sa pŕhľava používa najmä ako potravina a prísada do jedál. 

Môžu pŕhľavu deti? Ako ju využiť v kuchyni a prečo je vhodné dopriať si ju najmä počas jarných mesiacov? Čítajte ďalej a dozviete sa aj niekoľko tipov, ako si pripraviť jarný pŕhľavový detox.

Doprajte si pŕhľavu najmä na jar

Po zimnom období, keď sú naše telá zvyčajne oslabené, môže byť konzumácia pŕhľavy dobrou voľbou, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ako vitamín C, železo a vápnik. Pŕhľava tiež obsahuje protizápalové látky, ktoré vám môžu pomôcť pri liečbe  prechladnutia alebo chrípky. Po ťažších zimných jedlách podporí správne trávenie a zdravú hladinu cholesterolu v krvi.

Môžu pŕhľavu aj deti?

Áno, môžu, ale je dôležité si uvedomiť, že jej chuť je intenzívna, preto by sa mala konzumovať v primeranom množstve. Ak sa rozhodnete pŕhľavu deťom ponúknuť, odporúča sa začať s malými množstvami a pozorovať reakciu vášho dieťatka. Pŕhľavu môžete deťom pridať do jedál ako prísadu, alebo ju môžete podávať v podobe čaju, či vodného zábalu. Tiež je dôležité dbať na to, aby bola pŕhľava dobre uvarená alebo opečená, pretože surová môže byť pre deti ťažšie stráviteľná.

V KUCHYNI JE DOMA

Pŕhľava má okrem významných liečivých účinkov všestranné využitie v bežnej kuchyni:

  • Najobľúbenejším spôsobom ako si dopriať jej liečivé účinky naplno je pridať niekoľko mladých lístkov do sladkého smoothie, alebo lístky odšťaviť s iným ovocím a zeleninou.
  • Pŕhľavu môžete použiť ako prísadu do rôznych jedál, ako sú šaláty, polievky, omáčky, či prílohy. Môžete ju tiež použiť aj ako korenie na dochutenie mäsa alebo rýb.
  • Podávajte pŕhľavové listy ako varenú prílohu k mäsu, hodí sa k hovädziemu alebo kuraciemu mäsku. Väčšie lístky môžete využiť na obalenie mäsa alebo rýb, aby ste im dodali príjemnú chuť.
  • Použite ju na prípravu omáčok a dipov, no hodí sa aj do guacamole, či nasekaná do raňajkovej praženice.
  • Pŕhľavu môžete pridať do polievok, ako je napríklad cesnaková polievka alebo krémová cibuľková polievka, dodáte im tak viac chuti.
  • Do praženice – naozaj chutná varianta

Ako si pripraviť čaj s čerstvej pŕhľavy

Tento čaj nakopne vaše trávenie a celkovú detoxikáciu organizmu. Zalejte pŕhľavové lístky do šálky alebo hrnčeka horúcou vodou a nechajte lúhovať cca 5 minút. Podľa chuti môžete do čaju pridať cukor alebo med.

Tip pre vás: pridajte do čaju ďalšie koreniny alebo prísady podľa vášho výberu. Môžete pridať napríklad citrónovú šťavu alebo klinčeky, či iné sušené bylinky.

SPRAVTE SI JARNÝ PŔHĽAVOVÝ DETOX

  • Doprajte si teplý čaj z listov pŕhľavy každý deň počas 7 dní.
  • Môžete si pripraviť detoxikujúci nápoj tak, že do vody pridáte niekoľko nasekaných lístkov a necháte ich niekoľko hodín lúhovať. Potom môžete tento nápoj piť počas dňa ako osviežujúcu limonádu.
  • Pripravte si detoxikačný zábal z pŕhľavy tak, že do horúcej vody pridáte niekoľko nasekaných listov a necháte ich lúhovať. Roztok následne pridajte od horúceho kúpeľa a ponorte sa do neho na 15 - 20 minút. Hydratuje vám pokožku a podporí celkovú detoxikáciu organizmu.

Kvalitnú pŕhľavu v sezóne zakúpite aj v našom najväčšom farmárskom e-shope potravín FARMOVE.sk.

Chat

cookies