Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

Tempeh, obľúbenec všetkých vegánov.

09.01.2023

Tempeh je výživné a chutné jedlo vyrobené z fermentovaných strukovín, najčastejšie z cíceru alebo sóje. Pôvodne pochádza z Indonézie, kde sa používa už tisíce rokov ako alternatíva k mäsu a postupne sa s obľubou stal populárnym po celom svete. Známy je najmä u vegetariánov a vegánov, ako náhrada mäsa v rôznych jedlách.

Očarí vás jeho lahodná, jemná, mierne slaná, oriešková chuť. Uplatnenie nájde v mnohých jedlách, pretože ľahko absorbuje ostatné chute a tak si ho môžete vychutnať v rôznych podobách - od sendvičov, polievky až po sladké koláče. Avšak dopriať si ho môžete aj surový, napríklad s miso omáčkou.

Tempeh si môžete pripraviť rôznymi spôsobmi: 

  • Môžete si pripraviť tempeh v pare, aby sa zmäkčil a získal jemnejšiu textúru. Stačí ho nakrájať na plátky alebo kocky a podusiť ho cca 10-15 minút.
  • Orestujte ho na panvici. Nakrájajte tempeh na plátky alebo kocky a popražte ho v troche oleja do zlatista. Môžete ho podľa chuti ochutiť omáčkou (napríklad aj sójovou) alebo koreninami.
  • Vyskúšajte jeho prípravu v pomalom hrnci. Nakrájajte a vložte jeho kúsky do pomalého hrnca s polievkou alebo omáčkou podľa vášho výberu. Pomalý hrniec nechajte pracovať po dobu 4-6 hodín, až kým tempeh nie je mäkký a nasiaknutý omáčkou.
  • Upečte ho v rúre. Nakrájajte, potrite omáčkou alebo olejom a posypte koreninami podľa vášho výberu. Potom tempeh vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 15-20 minút, až kým nie je zlatistý a chrumkavý.
  • Tempeh jednoducho pripravíte aj na grile. Potrite ho omáčkou alebo olejom a posypte koreninami. Potom ho vložte na gril a grilujte 5-10 minút z každej strany, až kým nie je zlatistý a chrumkavý.

Ako sa vyrába tempeh?

Strukoviny sa namočia do vody a následne sa nechajú klíčiť.  Namočené, vyklíčené strukoviny sa rozomelú na jemno a zmiešajú s kultúrou baktérií. Táto zmes sa nechá fermentovať jeden až dva dni. Hotový tempeh sa potom vytvaruje do plátkov alebo kociek a nechá sa vysušiť.

5 dôvodov prečo sa oplatí zaradiť tempeh do vášho jedálnička

  1. Je vysokým zdrojom bielkovín: obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
  2. Je bohatý na vlákninu: vďaka vysokému množstvu vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravú tráviacu sústavu.
  3. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
  4. Je zdrojom živín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie organizmu ako napríklad, železo, či  vitamín B12.
  5. Môže byť prínosom pre vaše celkové zdravie. Tempeh je vysoko nutrične hodnotné jedlo a môže byť chutným spôsobom, ako sa môžete starať o svoje zdravie.

Vyskúšajte slovenský tempeh od nás tu.

Chat

cookies