Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

NÁJDITE TEN SPRÁVNY TYP ZEMIAKOV

02.02.2022

Stalo sa vám, že ste pripravili zemiakový šalát, ale zemiaky sa rozsýpali? Tie, ktoré ste pripravili ako zemiakovú kašu boli príliš škrobové a pevné? Spoznajte všetky varné typy zemiakov a rôzne možnosti ich použitia. Vďaka tomuto ťaháku budete vždy vedieť aký typ zemiakov je vhodné použiť na halušky, pečenie, do cesta či na francúzske zemiaky.


VARNÉ TYPY ZEMIAKOV A ICH VYUŽITIE

TYP A

Zemiaky typu A nazývame aj šalátové zemiaky, vďaka tomu, že majú pevnú štruktúru, držia tvar a len tak ľahko sa nerozvaria. Pre nízky obsah škrobu sa dajú dlhšie skladovať a nestratia na kvalite.

Tento typ zemiakov je výborný na prípravu šalátov, varenie v šupke, či zapekanie. Využitie si nájdu aj ako samostatná príloha k jedlám pri ktorých chcete mať istotu, že zemiaky nebudú rozvarené.

TYP B

Najuniverzálnejší typ zemiakov. Sú polopevné, mierne múčnaté a pri dlhšom varení sa môže stať, že sa rozvaria. Svojou univerzálnosťou sú vhodné takmer na všetky typy jedál. Pripravíte z nich polievku, hranolky, opekané zemiaky, francúzske zemiaky, šalát, ale tiež sú vhodné aj na pečenie alebo prípravu halušiek.

TYP C

Pre vysoký obsah škrobu je tento typ zemiakov vhodný ako spojivo a využíva sa na prípravu zemiakového cesta. Veľmi ľahko sa rozvaria a pre svoju múčnatosť z nich pripravíte lahodnú zemiakovú kašu, krokety a rovnako tiež dobre zahustia každú polievku alebo omáčku.

TYP D

Tento typ zemiakov sa používa primárne ako krmivo pre hospodárske zvieratá, preto ich v bežnom obchode zakúpite len ťažko. Sú veľmi múčnaté, príliš rýchlo sa rozvaria, no poslúžili by na prípravu kaše alebo do cesta. Oveľa chutnejšie je však na tento typ jedla použiť zemiaky typu C.

Zmiešané typy

Možno ste sa už stretli s označením zemiakov ako  „typ AB“ lebo „typ BC“. Ide o zmiešané typy zemiakov, ktoré majú vlastnosti z oboch uvedených typov. Väčšinou však prvé písmeno značí prevahu daného varného typu.

Výnimočnou je tiež odroda keřkovských zemiakov rohlíčkových. Táto odroda vznikla krížením zemiakov a stala sa veľmi obľúbenou najmä na prípravu zemiakových šalátov. Prekvapia svojim vzhľadom, pretože sú mierne podlhovasté a pevné aj po uvarení. Tento typ zemiakov počas zimnej sezóny zakúpite aj u nás na FARMOVE.sk.

PODĽA OBDOBIA ZBERU

Skoré zemiaky vás potešia lahodnou tenkou šupkou a maslovou chuťou. Nevydržia dlho uskladnené a najviac si ich chuť užijete ak si ich pripravíte ako samostatnú prílohu, napríklad uvarené s kúskom masla.

Neskoré zemiaky sú vhodné aj na dlhšie skladovanie, majú hrubšiu šupku a využitie si nájdu v akomkoľvek jedle alebo ako samostatná príloha.

SKLADOVANIE ZEMIAKOV

Zemiaky určite nepatria do chladničky, obľubujú tmavé a suché miesta. Ak by sme ich skladovali na svetle začnú klíčiť, rovnako sa budú správať ak ich budeme skladovať spolu s jablkami. V prípade, ak zemiaky zamrznú stávajú sa nejedlé.

Tip pre vás

Ak pri príprave jedla očistíte nejaké kusy zemiakov navyše, vložte ich do misky so studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené vo vode.

Vďaka svojej univerzálnosti sú zemiaky obľúbeným jedlom aj prílohou po celom svete.  Ako si ich najradšej pripravujete vy?

Zdroj obrázkov: iStock

Chat