Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

SPOZNAJTE CESTU ZÁLOHOVANIA VRATNÝCH OBALOV

02.02.2022

Slovensko od 1.1.2022 spustilo zálohovanie PET fliaš a plechoviek.

Nahliadnite spolu s FARMOVE ako prebieha celý proces zálohovania od kúpy obalu, až po jeho cestu do triediaceho centra.

Na systém zálohovania pet fliaš a plechoviek sme prešli len pred krátkou dobou, preto sa najprv sa musia vyradiť z obehu tie obaly, ktoré ešte nie sú zálohovateľné. Do 1.7. 2022 tak môžete ešte v obchodoch nájsť flaše a plechovky, ktoré nie sú zálohovateľné.

To, či sa daný obal dá zálohovať ľahko rozpoznáte podľa symbolu (Z) a textu ZÁLOHOVANÉ . Za obaly, ktoré tento symbol nemajú neplatíte zálohu a ani ju nedostanete späť, automat vám takýto obal neprevezme. Tieto obaly patria to príslušnej nádoby na separovaný odpad.

Aké obaly sú vratné?

PET fľaše v ktorých nájdete minerálne vody, sladené nápoje, pivo, víno alebo aj niektoré fľaše na džúsy. Obaly v ktorých sa nachádza tvrdý alkohol, mlieko, olej alebo sirupy sa nezálohujú a ich obaly vhadzujeme to príslušných separačných nádob, tak ako doteraz.

Zálohovať sa môžu len fľaše s objemom od 0,1 do 3 litrov vrátane.

5 KROKOV K ÚSPEŠNÉMU ZÁLOHOVANIU VRATNÝCH OBALOV

Postup zálohovania je jednoduchý ľahko osvojiteľný pre každého. Mnoho ľudí tento systém pozná zo zálohovania sklenených fliaš alebo zo zahraničia. V niekoľkých krajinách je zálohovanie týchto obalov bežnou súčasťou života už niekoľko rokov.

  1. Pri kúpe zálohovateľného obalu si zaň priplatíte 0,15 €. Táto záloha vám bude vrátená, keď obal vrátite do zálohomatu.  Môže vás pomýliť, že cenu nápoja vidíte v predajni bez poplatku za zálohovanie a cena 0,15 € sa vám dopočíta až pri pokladni. Túto položku nájdete na pokladničnom bločku uvedenú ako samostatnú položku.
  2. Obaly sa do zálohového automatu vracajú len neskrčené a s čitateľným EAN kódom. Ak zálohomat z vášho obalu nebude vedieť prečítať EAN kód, záloha vám žiaľ nebude vrátená, preto si dajte pozor aby ste nestratili z fliaš etiketu. Obaly je potrebné vkladať do zálohomatu bez tekutiny a s vrchnákom.
  3. Vratný obal môžete vrátiť na ktoromkoľvek označenom odbernom mieste, nezáleží na tom, kde ste ho zakúpili. Vo väčších prevádzkach nájdete označené zálohomaty a v menších predajniach môžete tieto obaly vrátiť pomocou ručného skenera (napr. pri pokladni).
  4. Po vrátení obalu vám zálohomat, alebo predavač/ka vydá potvrdenku s výškou zálohy za obaly ktoré ste odovzdali. Túto sumu si následne ľahko uplatníte na pokladni tej istej prevádzky. Môžete si v tejto sume zakúpiť iný tovar, alebo si vybrať túto sumu v hotovosti. Doba na vrátenie obalov nemá časové obmedzenie, dajte si však pozor na čitateľnosť EAN kódu.
  5. Zálohomat automaticky po prečítaní údajov obal zdeformuje stlačením tak, aby zaberal čo najmenší priestor v samotnom zálohomate ale aj pri preprave týchto obalov do triediaceho centra.

ČO SA S VRÁTENÝMI OBALMI DEJE ĎALEJ?

Vrátené zálohované obaly sa prevezú do triediaceho centra, kde sa vytriedia podľa materiálu a farby.

Takto vytriedené obaly putujú do recyklačných stredísk, kde sa z nich vyrobia nové obaly.

Čo sa stane ak zálohovateľný obal nevrátim na odberné miesto, ale vhodím ho do žltého kontajnera?

V takomto prípade sa stráca možnosť výroby rovnakého obalu za omnoho menšiu spotrebu energie. Rovnako tiež prichádzate o vratnú zálohu, ktorú ste pri kúpe obalu zaplatili.

Možno sa tiež pýtate, prečo je potrebný poplatok 0,15€, keď ho potom aj tak dostaneme naspäť. Tento poplatok slúži najmä ako motivácia, aby sa obaly skutočne do zálohomatov vracali. Táto suma nie je natoľko vysoká, aby bol problém ju uhradiť avšak ani príliš nízka, aby sme boli stále motivovaní obaly odniesť do automatu.

Zdroj obrázkov: iStock

Chat