Vaša debnička je teraz prázdna
Registrácia /Prihlásenie
- nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
- zbieranie bonusových bodov
- rýchla objednávka
- informovanie o akciách a špeci zľavách
- možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času
Vaša debnička je teraz prázdna
Červené, zelené, žlté, sladké alebo kyslé. Nekonečné množstvo odrôd, chutí a farieb - také je naše najuniverzálnejšie ovocie, ktoré si môžeme vychutnávať v jeho najrôznejších podobách. Jablká sú u nás dostupné celoročne, no až teraz prichádza ich hlavná sezóna kedy sa plnia pivnice a domovy sa rozvoňajú skutočnou jeseňou.
Máme pre vás 10 výborných nápadov, ako si chuť jabĺk vychutnať inak.
Jablká dobre umyjeme a prepolíme, ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Dužinu nakrájame na menšie kúsky a použijeme na kompót (pozri tip č. 2). Na výrobu syra budeme potrebovať len šupky, ktoré vložíme do širšieho hrnca a podlejeme vodou do výšky cca 2 cm, pridáme cukor a kyselinu citrónovú rozpustenú v lyžici vody. Varíme do zmäknutia. Po uvarení pridáme škoricu, necháme zmes vychladnúť a rozmixujeme na kašu. Následne hmotu vlejeme na jemne olejom vymastený plech, posypeme posekanými orieškami a na záver necháme sušiť v teplej rúre alebo na teplom radiátore. Po usušení nám vznikne „koláč“ konzistencie syra, nakrájame na kúsky a vychutnávame.
Na kúsky nakrájané jablká naukladáme do pohárov, do ktorých sme vložili plátok citróna a klinčeky. Zalejeme horúcim prevareným nálevom a sterilizujeme.
Nastrúhajte na hrubšom strúhadle a natlačte do pripravených pohárov. Ak chcete môžete ich aj osladiť ale najčastejšie sa zavárajú bez pridania cukru. Sterilizujeme cca 5 minút ale pozor nezalievame ich vodou. Takto pripravené jabĺčka využijete do štrúdle či ako plnku do koláča
Očistené a na menšie kúsky nakrájané jablká vložíme do hrnca a podlejeme trochou vody. Podľa chuti pridáme vanilkový prípadne škoricový cukor a necháme podusiť na miernom ohni. Keď sa jablká rozvaria, rozmixujeme ich do hladka. Ešte horúce naplníme do pohárov, uzavrieme a sterilizujeme.
Nakrájané jabĺčka vyvaríme vo vode, dochutíme štipkou škorice a medom. Pre ešte lahodnejšiu chuť skúste do čaju pridať trochu mlieka.
Očistené jablká nakrájame na tenké plátky 2 - 4mm a dáme sušiť do sušičky na ovocie. Ak sušičku nemáte, postačí vám rúra, ktorú ohrejete na 50° a necháte počas sušenia pootvorené dvierka, tak aby unikala vlhkosť.
Jablká patria medzi najuniverzálnejšie ovocie ktoré viete odšťaviť na mnoho spôsobov. Či už k odšťaveným jablkám pridáte kúsok zázvoru, citrón alebo špenát. So správnym pomerom viete vypiť aj zelené "bomby", alebo koreňovú zeleninu, ktorá nemusí byť vždy veľmi lákavá.
Očistené a pokrájané jablká podlejeme trochou vody a necháme v hrnci dusiť. Rozvarené jabĺčka pomixujeme na hladko, pridáme cukor, šťavu a kôru z citróna a necháme variť. Džem naplníme do pohárikov a sterilizujeme.
Približne 1kg jabĺk, očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Takto pripravené ich preložíme do nádoby , kde ich zalejeme 1 litrom studenej prevarenej vody. Ak boli jablká viac sladké ako kyslé, pridajte trochu cukru. Nádobu zakryte gázou, previažte a umiestnite na tienisté miesto. Jablká musia byť stále zakryté vodou a každý deň ich premiešajte. Kým sa pri premiešaní uvoľňujú bublinky a na povrchu sa spraví pena, jablká kvasia. Toto kvasenie trvá približne mesiac. Po skončení kvasenia ocot precedíme cez gázu do čistej fľaše. Uchovávajte v chlade a tme.
Máme pre vás aj jeden beauty tip. Doprajte si veľmi jednoduchú pleťovú masku z čistého jablka. Jablko má protizápalové účinky a našu pokožku pekne hydratuje.
Tip pre vás
Ak pri spracúvaní džemu, pyré, kompótu ... použijete štipku kyseliny citrónovej jablká si zachovajú peknú farbu a nezhnednú.