Logo Farmove small
Pre domácnosti

Objavte široký výber farmárskych produktov od lokálnych farmárov, ktoré doručíme až k vašim dverám. Doprajte si čerstvosť a kvalitu, ktorá poteší vás aj vašu rodinu.

Logo Farmove small
Pre firmy

Čerstvé ovocie a občerstvenie do vašej kancelárie. Nečakajte a vyskúšajte obľúbený benefit zamestnancov využívať už dnes.

Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

10.03.2025

Vôňa čerstvých, ručne robených cestovín je nenahraditeľná. Zabudnite na priemyselné alternatívy a objavte čaro domácich cestovín! S nami zistíte, prečo sa do toho pustiť, aké múky použiť a ako konkrétne na to.

Výhody domácich cestovín oproti kupovaným

Domáce cestoviny znamenajú kvalitu a čerstvosť. Sami si vyberáte suroviny, vyhnete sa zbytočným prídavným látkam a vychutnáte si autentickú chuť a lepšiu textúru. Pocit z vlastnoručne pripraveného jedla je jednoducho na nezaplatenie.

Aké múky použiť na domáce cestoviny?

Tradične sa používa semolina a hladká pšeničná múka. Experimentovať však môžete aj so špaldovou (oriešková chuť, ľahšia stráviteľnosť), celozrnnou (viac vlákniny), pohánkovou (bezlepková, zemitá chuť), či hrachovou alebo cícerovou (bezlepkové, bohaté na bielkoviny) múkou. Pri iných múkach začnite s menším množstvom v kombinácii s pšeničnou.

Základný recept na domáce cestoviny krok za krokom

Potrebujete: 200 g múky (rôzne druhy), 2 vajcia, štipku soli, voliteľne 1 lyžicu olivového oleja.

Postup:

  1. Na doske vytvorte z preosiatej múky kopček s jamkou.
  2. Do jamky dajte vajcia, soľ a olej.
  3. Vidličkou rozšľahajte a postupne primiešavajte múku.
  4. Mieste 8-10 minút do hladkého, pružného cesta (v prípade potreby pridajte vodu alebo múku).
  5. Cesto zabaľte a nechajte 30 minút odpočinúť.
  6. Rozdeľte, vyvaľkajte na tenký plát a nakrájajte na požadované tvary.
  7. Nechajte krátko preschnúť a cestoviny máte pripravené na uvarenie

Tipy na ochutenie a skladovanie domácich cestovín

Cesto môžete obohatiť bylinkami, špenátom či sušenými paradajkami. Čerstvé cestoviny varte 2-5 minút. Na uskladnenie ich nechajte dôkladne preschnúť a dajte do vzduchotesnej nádoby (chladnička 1-2 dni, mraznička niekoľko mesiacov).

Prvé domáce cestoviny už dnes?

Tak čo, už sa tešíte, kedy si pripravíte svoje prvé domáce cestoviny? Veríme, že tento článok vás inšpiroval k objavovaniu radosti z vlastnoručne pripravených dobrôt. Prajeme vám nech sa vaša kuchyňa naplní vôňou čerstvých cestovín a vaše taniere lahodnými pokrmami!

Chat