Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

5 x 5 dôvodov prečo by ste mali konzumovať ovčie a kozie mlieko

04.11.2021

Kozie a ovčie mlieko sa na Slovensku využívalo už v minulosti. Naši predkovia poznali potenciál a výbornú výživovú hodnotu týchto mliek, preto ich konzumovali v oveľa väčšom množstve ako my dnes.

Mlieko je základnou surovinou, patrí k najbohatším zdrojom vápnika a fosforu. Vďaka ľahko stráviteľnej laktóze je tiež výborným zdrojom energie. Kyslo mliečne výrobky ako tvaroh, žinčica, jogurt blahodarne pôsobia na činnosť žalúdka a čriev, zlepšujú náš imunitný systém

Aké benefity nám však prináša kozie a ovčie mlieko a výrobky z nich?

5 dôvodov prečo povedať áno koziemu mlieku

Najchutnejšie je mlieko pochádzajúce zo zvierat, ktoré sa pasú v podhorských oblastiach. Vďaka tomu má vysoký obsah prospešných látok pre zdravie človeka.

  1. Obsahuje veľmi málo laktózy vďaka čomu sa v našom tele začne rozkladať už po pár minútach – po jeho konzumácii tak necítime nepríjemný či ťaživý pocit v žalúdku.
  2. Veľmi nízky obsah laktózy (mliečneho cukru) poteší ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou.
  3. Svojou štruktúrou sa najviac podobá ľudskému mlieku. Je preto skvelou voľbou pre bábätká či iné cicavce.
  4. Kozie mlieko v našom tele vytvára zásadité prostredie, zatiaľ čo kravské mlieko je kyselinotvorné.
  5. Množstvo vitamínov, minerálov a prebiotík v kozom mlieku niekoľkokrát prevyšuje svojim zložením kravské mlieko. (Obsahuje 2-krát viac vitamínu A, o 13 % viac vápnika, o 134 % viac draslíka a o 25 % viac vitamínu B6 ako mlieko kravské.)

5 dôvodov prečo povedať áno ovčiemu mlieku

Ovčie mlieko má kyslastú príchuť a svojou hustou formou pripomína žinčicu. Nenahraditeľná chuť ovčích syrov a bryndze je príjemným bonusom k ostatným benefitom tohto lahodného mlieka.

  1. Ovčie mlieko je najkrémovejšie spomedzi všetkých mliek, pretože obsahuje najvyšší podiel zdravých tukov. Tieto tuky vyrovnávajú dobrý a zlý cholesterol v tele a tiež obsahujú vitamíny rozpustné v tukoch (A,D,E,K).
  2. Ovčie mlieko obsahuje vysoký podiel vitamínov a minerálnych látok, ktoré v kravskom mlieku určite nenájdete. (Ovčie mlieko obsahuje 2-krát viac vitamínu B1, B2, B3, a 2-krát viac vápnika, fosforu či zinku ako kravské a kozie mlieko.)
  3. Vysoká aktivita mliečnych baktérií a kvasiniek z neho robí najlepšie prírodné probiotikum.
  4. Vďaka premene mliečneho cukru na kyselinu mliečnu si môžu na ovčom jogurte  pochutnať aj osoby, ktorým laktóza spôsobuje zdravotné problémy.
  5. Zloženie ovčieho mlieka sa počas roka mení. Odvíja sa od plemena oviec, zloženia ich kŕmenia a tiež ročného obdobia.

Vedeli ste?

Dojenie oviec je náročný proces, pretože ak sa ovečky čo i len mierne vystrašia začnú produkovať adrenalín a množstvo nadojeného mlieka je minimálne.

Zvieratá, ktoré sa pasú na lúkach majú najchutnejšie mlieko. Takéto mlieko a výrobky z neho môžeme zaradiť medzi biopotraviny, nakoľko sa získavajú tradičným ekologickým spôsobom.

Výrobky z fariem, ktoré majú dlhoročnú tradíciu sú preto tou najlepšou voľbou. Zvieratá na Ekofarme Važec sú chované ekologicky a udržateľnosť hospodárenia je pre nich prioritou. Pre zvieratá pestujú vlastné krmivo, ktorým dokrmujú v zimných mesiacoch. Rodinná farma Baránek používa pri výrobe tradičné postupy a nepoužívajú žiadne chemické a konzervačné látky.

Výrobky z chuťou minulosti sú tie s najlepšou výživovou hodnotou a ich chuti odolá málokto J

Zakúpite aj u nás v sezóne TU

Chat