Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

OBJAVTE NAJCHUTNEJŠIE STEAKOVÉ ODRODY PARADAJOK

02.02.2022

Jednotlivé odrody paradajok sa medzi sebou líšia rozličným vzhľadom, chuťou a tiež možnosťou spracovania. Poznáme drobné cherry paradajky, klasické kolíkové guľaté odrody a svojou veľkosťou vás zaručene oslovia aj steakové paradajky.

Mäsité – steakové paradajky sú veľké, pevné a ich hmotnosť sa pohybuje od 200 gramov až do 1 kilogramu.

Zistite, ktorá odroda je vhodná na sviatočný stôl, výrobu pretlaku, sušenie či do omáčky.

Býčie srdce obľúbená odroda veľkých červených paradajok pripomína svojim tvarom býčie srdce. Tieto paradajky vážia v priemere cca 400g. Obsahujú veľmi málo semiačok, ich dužina je veľmi mäsitá a málo vodnatá. Vďaka svojej sladkokyslej chuti je vhodná na prípravu studených šalátov ale aj na sterilizáciu či prípravu pretlaku a kečupu. 

Paradajka Azoychka je odroda zlatožltých paradajok príjemne sladkej chuti s nádychom citrusovej arómy. Jej plody sú mäsité, no vďaka väčšiemu počtu vnútorného rebrovania možno paradajky ľahko krájať na plátky. Jednotlivé kusy sú veľké cca 7 – 10 cm a výborne dochutia každý šalát, či ozdobia misu s chlebíčkami. Hodia sa tiež k tepelnému spracovaniu, kde príjemne zahustia každú omáčku.

Homestead odroda beefsteakového typu svojim vzhľadom pripomína zväčšené Býčie srdce. Jej rebrovanie určuje ideálnu hrúbku paradajky vhodnú na grilovanie. Hodí sa však aj do šalátov či sendvičov.

Veľmi aromatické plody paradajky Herodes vás očaria svojou malinovo červenou farbou. Ich chuť je výrazná a sladká. Bude vám chutiť surová ale pripravíte z nej aj lahodný sladký pretlak či kečup.

Rosso Sicilian – tmavočervené plody svojím jedinečným tvarom robia z rosso paradajky peknú ozdobu sviatočného stola.  Pre svoje „tekvicové“ rebrovanie a vyvýšeniny dodávajú plátkom netradičný kvetinový vzhľad, pričom každé „rebro“ pripomína okvetný lístok. Dužina je rovnako sýtočervená ako jej vonkajší povrch, je pevná s minimom semien. Najčastejšie sa využíva na tepelnú úpravu, najmä do omáčok. Pre jej nízky obsah vody je vhodná aj na sušenie.

Tento druh paradajky je náchylný na tvorbu odrenín, preto je potrebné s ňou zaobchádzať opatrne.

Česká odroda stredne skorých guľovitých paradajok Pavlína. Pre svoju pevnosť a sladkú chuť je vhodná na priamu spotrebu ale aj konzervovanie.

Cherokee Purple – názov tejto odrody vznikol podľa šupky, ktorá sa pýši sýtymi odtieňmi fialovej a ružovej farby. Jej chuť pozostáva z kombinácie sladkých a kyslých tónov. Je veľmi šťavnatá a pre svoju výraznú chuť sa hodí najmä na čerstvú konzumáciu bez tepelnej úpravy.

Poznali ste všetky odrody týchto majestátnych kúskov? :)

Zdroj obrázkov: iStock

Chat