Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

Krivá a škaredá zelenina patrí do kuchyne!

16.02.2017

Nezvyčajne zakrivená mrkva, špinavý zemiak či menšie jabĺčko s chrastou. Aj takéto plodiny sú produktom prírody... Nebráňme sa im, sú rovnako kvalitné a chutné ako "krásne" a tvarom či veľkosťou dokonalé plody!

Od začiatku fungovania našej firmy sa snažíme ľuďom priniesť na stôl to, čo je prirodzené. Lokálne a sezónne jedlo. V sezóne je našou prioritou mať slovenské ovocie a zeleninu, v zime to, čo je dostupné prezimované, celoročne aj farmárske slovenské chladené produkty, mimo sezóny ako doplnok aj to, čo je sezónne inde. A v malej slovenskej produkcii farmára je to tak, že si farmár nevyberie, aké mrkvy mu narastú. Budú menšie, väčšie, dokrútené, dvojité či trojité... Ale budú naše, slovenské, chutné a zdravé. Prečo by ich mal zaorávať alebo prečo by mali ostať ležať na poli? Pretože ich spotrebiteľ nechce?

Ako píše šikovná blogerka Ivana Maleš z blogu Nezmar: "Vedeli ste, že až 20% poľnohospodárskej výroby sa znehodnotí kvôli tomu, že zelenina a ovocie nespĺňajú estetické požiadavky, ktoré majú supermarkety na ich vzhľad? Všetka táto zelenina skončí v bioplynovej stanici, alebo prinajlepšom ešte na kompostárni. Ale vo veľa prípadoch skončila aj na skládke." Je jasné, že je to otázka plytvania jedlom.


Čísla od susedov

V Českej Republike končia ročne tony ovocia i zeleniny ako odpad, pretože nezapadajú presne do estetických pravidiel: sú príliš veľké, malé, krivé, "škaredé"... Podľa OSN sa kvôli vzhľadu vyhodí 20% produkcie, ako spomínala Ivanka Maleš. Zdroj http://jsempripraven.cz/ píše, že to, ako má ovocie či zelenina vyzerať určujú predovšetkým interné normy väčších obchodných reťazcov. Hodnotí sa farebnosť, tvar aj zakrivenie. Vraj len malé percento nevyhovujúcich plodín potom putuje do menších reťazcov. A ostatná produkcia sa zaorie či skompostuje. Tvrdia, že u niektorých farmárov sa kvôli vzhľadu vyradí odhadom 20 - 30 % úrody zemiakov alebo až 30% mrkvy. 

Ľudia sú už zvyknutí na nádherný tvar

My z FARMOVE sledujeme problematiku krivej a škaredej zeleniny už dlhšie. Na začiatku nás ani len nenapadlo, že by sme to mali nejako špeciálne vyzdvihnúť medzi zákazníkmi, že takúto zeleninku či ovocie v ponuke máme, že by sme mali ubezpečovať zákazníkov, že kvalita nerovná sa krásna zelenina, ale prirodzene pestovaná, nerýchlená, vytiahnutá z pôdy farmára... Že vezmeme od farmára aj to, čo nie je "dokonalé"... A že to chutí rovnako dobre, ako tá "krivá" či "škaredá" zelenina, alebo že nepraný zemiak od zeme je predsa len svojim spôsobom nádherný, minimálne môžeme povedať, že je prirodzený, a hlavne chutný. Samozrejme, nie každý kus je krivý, ale je prirodzené, že sa nájdu aj kúsky atypické, menšie, nie rovné ako pravítko... Čo poviete Vy? Veľké i menšie známe reťazce sa vyjadrili ku krivej zelenine dosť neurčito, napríklad že nepociťujú dopyt zo strany spotrebiteľov, alebo ponúkajú "tovar vysokej kvality" spĺňajúci isté štandardy. 

Deti dnes nevedia pomenovať základné druhy zeleniny

Sledujem občas aj zahraničných aktivistov, ľudí, ktorým nie je ľahostajné stravovanie, zdravá výživa, a tiež edukácia detí. Pozrite si krátke VIDEO od Jamieho OLIVERA, známeho šéfkuchára TU>>

Video je v angličtine, samozrejme nejde o štatisticky relevantný prieskum na obrovskej vzorke detí, ale schválne, opýtajte sa vašich detí či detí známych. Pripravte si malý test zeleniny a ovocia, pýtajte sa detí, ako daná zelenina či ovocie rastie (na strome, v pôjde, na kríčku a podobne)... 6 ročné deti vo videu nevedeli, čo je paradajka, mysleli si, že ide o zemiak. Ale na druhej strane, vedeli, čo je kečup... namiesto karfiolu - brokolica. Veríme, že v slovenských školách a škôlkach je situácia lepšia. No trend toho, že deti poznajú skôr spracované potraviny (hranolky namiesto zemiakov) sa určite dá pozorovať aj u nás. Niet sa čo čudovať, keď na pultoch obchodov nenájdeme prirodzenú zeleninu a ovocie... Čo teda urobiť, aby sme situáciu zlepšili?

Zmena začína od každého z nás - ako podporiť krivú zeleninu?

My vo FARMOVE sme radi, pretože vieme, že máme takých zákazníkov, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie (ak ste došli v článku sem, tak veríme, že do tejto skupiny ľudí patríte aj Vy :)), sú proti plytvaniu jedlom, zaujíma ich lokálne dianie a podpora slovenského trhu.

Jednoduchým riešením je, nakupovať čo najviac potravín, zeleniny a ovocia od lokálnych a overených farmárov a prvovýrobcov. Ak by ste k tomu chceli ešte dovoz priamo domov, tak Vám radi donesieme farmárske potraviny my :). Debničkové systémy sú ideálnym a ekologickým spôsobom podpory slovenských farmárov... O tom, ako vyberáme farmárov, aké máme podmienky a viac o nás sa dozviete v článku TU>>.

..."Veď po spracovaní jedla sa tvar aj tak stratí!" :) - polievka bude chutiť rovnako z krivej mrkvy...

Chat