Vaša debnička je teraz prázdna
Registrácia /Prihlásenie
- nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
- zbieranie bonusových bodov
- rýchla objednávka
- informovanie o akciách a špeci zľavách
- možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času
Tipy, ako grilovať zeleninu:
Je viacero názorov na to, ako správne ugrilovať zeleninu. Niekto neodporúča zeleninu vopred soliť, pretože by pustila šťavu. Potom je však zelenina málo dochutená, ale chrumkavá. My máme odskúšané tieto spôsoby, a vždy návštevu príjemne prekvapili, môžete ich vyskúšať aj vy a určite si nájdete svoje obľúbené chute :)
TIP: Pred každým grilovaním zeleniny skúste už horúci rošt grilu potrieť kožou zo slaniny. Vegáni a vegetariáni môžu tento krok vynechať.
1) PRVÝ SPÔSOB GRILOVANIA: VOPRED MARINOVANÁ ZELENINA
Aká je vhodná zelenina na grilovanie týmto spôsobom?
Niektorí gurmáni odporúčajú zeleninu aj vopred marinovať. Nám sa tento spôsob osvedčil, zelenina ostala šťavnatá, dochutená. Marinovanie spôsobí, že zelenina po ugrilovaní neostane suchá, pripečená a bez chuti, ale stane sa z nej šťavnatá chutná príloha, na ktorej si každý rád pochutná :). Našu návštevu vždy príjemne prekvapila, skúste to aj vy! Ktoré druhy môžete skúsiť vopred namarinovať:
- všetky druhy zeleniny nakrájame na tenšie plátky (hrúbka cca pol centimetra resp. podľa vašej chuti), batáty môžeme na koliečka
- pripravíme si (ideálne už deň pred grilovaním) plastovú alebo inú nádobu
- vkladáme do nej zeleninu, ktorú z každej strany pokoreníme a osolíme a tiež jemne polejeme olivovým olejom
- zeleninu do nádoby vrstvíme, až kým nie je nádoba plná
- na záver pridávam okolo 0,5 - 1 dcl vlažnej vody (resp. podľa objemu zeleniny a veľkosti nádoby) – nádobou dobre zahrkáme a odložíme najlepšie cez noc pred grilovaním do chladničky
- občas môžeme v priebehu marinovania nádobou potriasť
- iný tip na marinádu: skúste použiť aj typickú marinádu pre mäso aj na zeleninu: zmiešajte horčicu, olej, med/agáve sirup, citrónovú šťavu a čerstvé/sušené oregano
Tipy na marinádu:
- zeleninu dochutí akékoľvek korenie, môžete použiť grilovaciu zmes, alebo aj iné vaše obľúbené koreniny
- zaujímavé sú napr. rôzne druhy kari (kari thajské, madras, jávsky typ, indický typ...)
- môžete použiť aj nadrobno pokrájané čerstvé bylinky, ktoré majú predsa len výraznejšiu intenzitu vône i chuti a pekne zeleninu prevoňajú
- pri grilovaní s čerstvými bylinkami: vynechajte čerstvú bazalku, tá sa ľahko spáli a zhorkne
Zdroj: Archív FARMOVE
2) DRUHÝ SPÔSOB GRILOVANIA: POTRIEŤ OLIVOVÝM OLEJOM
Tieto druhy zeleniny sa perfektne hodia na gril: stačí ich pred grilovaním jemne potrieť olivovým olejom:
*Papriku grilujte celú – môžete ju len jemne potrieť olejom, to stačí. Krásne zmäkne, pustí šťavu a ostane príjemne sladká. Kto chce, môže papriku prekrojiť napoly (aby vybral semienka) a grilovať rozpolenú
*Paradajky: grilujte celé, alebo maximálne prekrojené na polovicu (na gril položíme kožou nadol), prekrojené paradajky môžete naplniť aj pestom s bazalkou :)
*Cibuľu krájajte na cca 1 cm veľké kolieska
*Špargľa je výborná aj len tak, pri grilovaní zmäkne a dochutíte ju na tanieri (nezabudnite pred grilovaním odrezať drevnaté pevné konce – režeme až kým nebude špargľa mäkká). Môžeme ju grilovať aj zabalenú v slaninke.
*cesnak: ak nemáte radi čerstvý cesnak, vyskúšajte ten grilovaný. Prenikavá chuť cesnaku sa zmení na sladkastú dymom zaúdenú. Celú hlavičku cesnaku (aj so šupkou) prekrojte na polovicu tak, aby vám vznikla hviezdica – jednotlivé strúčiky budú stále držať pokope a budú sa dobre naraz grilovať
*baklažán najskôr nakrájajte a posoľte – takto ho necháme nasucho „vypotiť“, čo stiahne jeho horkosť (utrite ho potom jemne utierkou), potom ho grilujte najskôr nasucho, a pripravte si naň marinádu, ktorú použijete až po ugrilovaní (olej, soľ, pretlačený cesnak), v ktorej necháte opečený baklažán „odležať“ a až potom servírujete
*batáty a zemiaky – ak sú nakrájané na tenšie plátky, nie je potrebné ich ani predvárať, sú výborné len tak potreté olejom a posolené
Zdroj: Pixabay
3) TRETÍ SPÔSOB GRILOVANIA: PREDVARENIE
Niektoré druhy zeleniny sú príliš tvrdé na to, aby sme ich ugrilovali (grilovanie by trvalo príliš dlho, alebo, ak máte práve rozpálenejší gril, mohli by prihorieť). Najjednoduchšie a najchutnejšie bude preto nasledovné druhy trošku prevariť:
*kukurica – kukuricu pred grilovaním predvarte, a počas grilovania ju potierajte jemne čistým maslom, alebo bylinkovým maslom, alebo maslom s pretlačeným cesnakom - to bude vôňa :)
*mrkva – niekto rád griluje aj mrkvu :), priznám sa, že u nás mrkva až tak nevyhráva, ale grilovať ju môžete – a to krátko predvarenú a nakrájanú na tenšie plátky, pred grilovaním potrite olejom a soľou
4) ŠTVRTÝ SPÔSOB GRILOVANIA: PLNENÁ ZELENINA A HUBY
Na gril sa hodí aj plnená zelenina. Aká zelenina sa môže na gril plniť?
*paradajky: paradajky prekrojte na polovicu, stredy vydlabte a plniť sa dajú pestom a syrom
*cibuľu prekrojte napoly, dá sa plniť napr. troškou slaninky a syrom
Zdroj: Archív FARMOVE
- - -
Všeobecné TIPY na záver:
Čas grilovania: mäkšej zelenine bude stačiť na grile zhruba 5 – 12 minút (podľa hrúbky a rozpálenia grilu), tvrdšej to môže trvať aj pol hodinu (no pri predvarení napr. kukurice sa doba skráti, na grile ju prakticky len dorobíte).
Dipy, omáčky, chutney – ku grilovanej zelenine sa priam pýtajú rôzne dipy na namáčanie. Pripravte si viac menších misiek, v ktorých budete mať rôzne omáčky.
*zmiešajte jogurt/kyslú smotanu a najemno nakrájané čerstvé bylinky, alebo aj s trochou medu, soli, prípadne čili papričkami a máte výborný dip
*alebo sú kúpte nejakú hotovú omáčku či chutney a experimentujte s chuťami
*kto má rád limetku či citrón, pokvapkajte si práve ugrilovanú zeleninu trochou šťavy
*čerstvé bylinky používame skôr na pácovanie mäsa pred grilovaním, resp. ich použijeme nadrobno nakrájané čerstvé až po grilovaní – posypeme nimi zeleninu či mäso a tak sa krásne rozvinie vôňa a chuť čerstvých bylín, hodia sa aj do dipov
Zdroj: Pixabay.com
Prajeme veľa príjemne strávených chvíľ s priateľmi či s rodinou pri grilovaní! Dobrú chuť! :-)
FARMOVE
Baklažán
Cuketa
Patizón
Zeler
Batáty
Paprika
Cibuľa
Špargľa
Cesnak
Kukurica
Mrkva
Šampiňóny
Paradajky
Vaša debnička je teraz prázdna
Ako správne ugrilovať zeleninu? Skúšali ste grilovať zeleninu, ale nechutila vám? Nebola dostatočne upravená a dochutená? Vyskúšajte tieto tipy a uvidíte, že sa budete zalizovať :-). Či už k mäsu alebo samostatne, bude vám určite chutiť :).