Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

Vermikompostér – priateľ našich domácností

04.11.2021

V našich domácnostiach sa priemerne ročne vyprodukuje niekoľko ton odpadu. Verili by ste, že až polovicu z tohto množstva tvorí biologický odpad? Odpad, ktorý vieme pohodlne skompostovať a ešte mať z neho ďalší úžitok.

Vďaka kompostovaniu uľavíme planéte a získame kvalitné hnojivo pre izbové rastliny či kríky pred panelákom.

Kompostovať môže každý!

Nemáte záhradu ani komunitné kompostovanie v meste? To vôbec nevadí, kompost si môžete jednoducho založiť aj vo svojej domácnosti. Viete si ho poľahky vyrobiť alebo zakúpiť už hotový. Bytové kompostéry, ktoré objavíte na internete sú tiež pekným izbovým doplnkom. V súčasnosti má dokonca svoje stále miesto aj v niektorých kanceláriách.

Zdroj: Pixabay.com

Vermikompostovanie

Metóda kompostovania, pri ktorej sa náš bio odpad rozkladá pomocou kalifornských dážďoviek a výsledný produkt je vermikompost. Kompost, ktorý rastlinám prospieva a dodá im tiež potrebné živiny.

Z čoho sa skladá vermikompostér?

Vermikompostér je nádoba rozčlenená na niekoľko poschodí. Jednotlivé poschodia majú medzi sebou dierky, aby dážďovky mohli medzi nimi preliezať. Poschodia sú naplnené uhlikatým materiálom (kartón, listy, konáriky ...) v ktorom prebývajú kalifornské dážďovky, ktoré tento materiál a náš biologický odpad premieňajú na tmavú hmotu - kompost. Na spodku vermikompostéra môžete nájsť zbernú nádobu, do ktorej steká prebytočná vlhkosť zo všetkých poschodí. Táto „vlhkosť“ sa nazýva čierne zlato alebo aj čaj. Ide o hotový kompost - tekuté hnojivo.

Zdroj: Pixabay.com

Kalifornské dážďovky

Pri kompostovaní nepoužívame slovenské dážďovky hnojné (zemné), ktoré nájdete v našej prírode. Tento druh dážďoviek nemá v interiéri vhodné podmienky na život. K vermikompostovaniu je dobré si zadovážiť kalifornskú dážďovku.

Oproti ostatným druhom žerie oveľa viac a dobre sa rozmnožuje. Denne dokážu spracovať množstvo biologického odpadu, ktoré sa rovná takmer polovici ich hmotnosti.

Rovnako ako naše slovenské dážďovky neznesú interiér, tak tie kalifornské by vo vonkajšom kompostovisku prežili len krátko. Nemajú radi extrémne teplo a v zime by zamrzli. Ideálna teplota pre ich život je 18 až 25 C°.

Tieto dážďovky zoženiete na internete či v rôznych skupinách priaznivcov vermikompostovania.

Čo všetko môžem kompostovať?

Vhodnou potravou pre dážďovky je najmä rastlinný odpad, ale aj drvené škrupinky z vajec. Medzi rastlinný odpad zaraďujeme okrem šupiek, zvyškov ovocia a zeleniny aj vylúhovaný čaj s vreckami, trávu, lístie či piliny. Dážďovky si radi pochutnajú aj na kávovej usadenine, ale s jej množstvom treba byť opatrní, aby sme prostredie vermikompostéra príliš neprekyslili. Poradia si aj s kúskom starého chleba, použitou papierovou vreckovkou dokonca aj s rolkou od toaletného papiera.

Do kompostéra rozhodne nepatria kosti, ryby, mäso, oleje či zvyšky mastných jedál. Pozor dávame aj pri podávaní zvyškov, ktoré sú ošetrené chemickými postrekmi, ako napr. citrusy.

Ako kŕmiť kalifornské dážďovky?

Vytvorený bio odpad pred vložením do vermikompostéra zľahka spracujeme. Nazbieraný odpad nakrájame na drobné kúsky alebo ich jednoducho pomixujeme v mixéri. Čím väčšie kusy dážďovkám dáme, tým dlhšie im bude trvať jeho spracovanie. Dážďovky si preto skôr poradia s menšími kusmi potravy a spracujú tak odpadu viac. Väčšie kúsky odporúčame dážďovkám ponechať vtedy, ak sa chystáte cestovať mimo domu na viac dní, či týždňov.

Po otvorení vermikompostéra jemne odhrnieme uhlikatý materiál, rozložíme pripravený odpad a ten následne opäť prikryjeme uhlikatým materiálom a kompostér zavrieme. Takto vám vermikompostér nebude zapáchať a zabránite tak vzniku nepríjemných mušiek.

Dážďovky nemajú radi čerstvú potravu, preto je vhodné odpad zbierať do samostatnej dobre odvetrávanej nádoby, aby trošku zmäkol. Kalifornské dážďovky kŕmime iba 1 až 2x do týždňa.

Vďaka vermikopostéru budete vidieť ako vám odpad doslova mizne pred očami :)


*Keď je spomínaný biologický odpad rozložiteľný, tak sa predsa rozloží aj na bežnej skládke. A v spaľovni sa predsa spáli, tak prečo ho vlastne kompostovať?

Spomínaný bio odpad je síce rozložiteľný, na skládke ho však zasypú tony ďalšieho komunálneho odpadu a tak je jeho rozklad takmer nemožný. Zasypaním sa „zakonzervuje“ a pre absenciu kyslíka nezdravo hnije, pričom produkuje metán a iné toxické látky, ktoré môžu unikať a znečistiť tak okolité prostredie. Ani spaľovanie nie je riešením, biologicky rozložiteľný odpad robí spaľovniam problém, horí totiž veľmi zle.

Na to, aby sa tento odpad rozložil primerané podmienky - teplotu, vlhkosť, vetranie a malých stravníkov, ktorí naše zvyšky premenia na výživný kompost pre naše rastliny.

Chat