Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

ČO JE DAŽĎOVÁ ZÁHRADA A PREČO SA OPLATÍ SI TAKÚTO ZÁHRADU VYTVORIŤ?

24.01.2022

Záplavy a prívalové dažde sužujú svet čoraz častejšie. Množstvo vody z intenzívnych búrok nestíha vsiaknuť do pôdy a voda tak unáša so sebou do vodných tokov všetko čo svojou silou zoberie. Hladina vodných tokov sa neúmerne zvyšuje a po daždi zostáva spúšť.

Vďaka dažďovým záhradám dokážeme tieto rýchle zmeny zmierniť a prirodzeným spôsobom vieme týmto situáciám jednoducho predchádzať. Čo vlastne znamená mať dažďovú záhradu a prečo sú tak potrebné? Nemnožia sa v nej komáre? Čítajte ďalej a prezradíme vám prečo vďaka dažďovej záhrade ušetríte vaše financie.

Dažďové záhrady vznikli ako technológia znižovania rizika znečistenia vodných tokov už v roku 1990 v USA. Tieto záhrady slúžia ako nástroj zbierania dažďovej vody do preliačin, vďaka čomu sa spomalí odtok vody, ktorá prirodzene vsiakne do podložia a zabránime tak zbytočnému odvodňovaniu krajiny.

„Ani jediná dažďová kvapka nesmie odísť do mora bez toho, aby poslúžila ľuďom.“

kráľ Srí Lanky Parakramabah Veľký v 12. storočí

Zdroj: Pexels.com

Mestá a obce sa už roky modernizujú a menia svoj vzhľad, intenzívne pribúdajú zastrešené, asfaltované, či betónované plochy ako parkoviská, strechy, chodníky, vďaka čomu rastie odtok vody do malých vodných tokov.

Tieto pevné plochy prispievajú ku zvyšovaniu povodňových rizík, klesaniu hladiny podzemných vôd a v neposlednom rade, zvyšujú vonkajšiu teplotu miest až o viac ako 3 °C.

Dažďová záhrada ako jednoduché riešenie

Zber dažďovej vody z týchto pevných plôch spomalí odtok vody z prostredia, voda tak prirodzene vsakuje do pôdy. Veľká časť tejto vody sa cez rastliny vyparí a tým ochladí vzduch v okolí.

Dažďovú záhradu tvorí priehlbina v ktorej sa nachádza spoločenstvo rastlín, ktoré odolávajú intenzívnemu krátkodobému zamokreniu. Nejdená sa o jazierko ako sa mnohí mylne domnievajú. V prípade, že je správne zrealizovaná voda sa v nej zdrží maximálne 72 hodín a tak nevytvára podmienky pre stojatú vodu a komáre.

Zhrňme si prečo majú dažďové záhrady veľký význam:

  1. Pomôžu zmierniť problémy povodní a horúčavu v jej okolí.
  2. Zlepšia kvalitu vôd filtrovaním dažďovej vody cez pôdu.
  3. Zachytená voda má praktické využitie na polievanie.
  4. Zatraktívnia záhradnú architektúru v mestách, obciach a dodajú jedinečný vzhľad aj vašej súkromnej záhrade.
  5. Doplnia zásoby podzemných vôd.
  6. Zvýšia vlhkosť prostredia a znížia prašnosť.
  7. Poskytnú útočisko pre vtáky, motýle a iné malé živočíchy.

Realizácia jednej súkromnej dažďovej záhrady nezachráni celý svet, ale významne pomôže tomu vášmu. Ozdravte prostredie v ktorom žijete, užívajte si všetky benefity, ktoré vám záhrada ponúka a ušetrite finančné prostriedky za odkanalizovanie dažďovej vody.

Zaujala vás myšlienka vlastnej dažďovej záhrady? Prezradíme vám, ako si vybudovať vlastnú dažďovú záhradu. Viac sa dočítate TU.

Zdroj info: https://web.vucke.sk/files/sk/kompetencie/regionalny-rozvoj/program-obnovy-krajiny/manual_obnov-si-les_nahlad_18feb.pdf

Zdroj: Pexels.com

Chat