Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

AKO PESTOVAŤ ČUČORIEDKY NA BALKÓNE AJ V ZÁHRADE

02.02.2022

Čučoriedky pre svoj rast potrebujú kyslú vysokohorskú pôdu. Taká sa u nás na Slovensku bežne v záhradách nevyskytuje, no aj tak je pestovanie tohto najobľúbenejšieho drobného ovocia u nás rozšírené. Ako je to možné? Vedeli ste, že čučoriedky si môžete vypestovať aj na balkóne?

Chutné ovocie plné antioxidantov, vitamínov a minerálov je často zbierané vo voľnej prírode v chránených oblastiach, čo nie je žiadúce a ani povolené. Zber divej (lesnej) čučoriedky preto čoraz častejšie nahrádza pestovanie v záhradách. Medzi obľúbené odrody našich záhradkárov patrí najmä čučoriedka kanadská, nazývaná aj čučoriedka veľkoplodá (Vaccinium corymbosum).

Vypestujte si aj vy svoj stály zdroj vitamínov, povieme vám ako na to.

AKO SI ZASADIŤ ČUČORIEDKY

Najlepší čas na výsadbu čučoriedok je skorá jar, rastlina tak stihne zosilnieť a minimalizuje sa riziko zamrznutia.

Čučoriedky si môžete vypestovať aj na balkóne či terase. Majú totiž plytký koreňový systém a dorastajú do výšky maximálne 1 – 1,5 metra. A už z jedného kríčka dokážete vypestovať niekoľko kilogramov plodov.

✔ Základom úspešného pestovania je správne zvolený substrát. Vyberajte ten, ktorý je určený na pestovanie čučoriedok a má pH 3,5 až 5.

✔ Zvoľte kvetináč hlboký od 30 do cca 60 cm, dbajte však na dostatočne veľké diery pre odtok zbytkovej vody. Na spodok nádoby vysteľte drenážnym materiálom, môžete použiť drevenú kôru, štiepku či drvené konáre. Čučoriedkový krík totiž neobľubuje premokrenú pôdu, vyhovuje mu skôr vyššia vlhkosť.

✔ Zasadenú čučoriedku umiestnite na slnečné miesto, v tieni by sa kríčku nedarilo.

✔ Aby sa rastline darilo, môžete jej pomôcť použitím organických hnojív určených pre čučoriedky alebo primiešaním pilín z ihličnanov do substrátu.

✔ Kvetináč na zimu nepremiestňujeme do pivnice, stačí ho obaliť teplým materiálom a kmienok obaľte vrstvou mulču (napr. pilinami).

PESTOVANIE NA ZÁHRADE

Vhodné podmienky na pestovanie vlastných čučoriedok si viete vytvoriť aj na záhrade. Rastlina je mrazuvzdorná a tak pri správnej starostlivosti prezimuje úplne bez problémov aj v našej prírode.

✔ Pred sadením čučoriedok do záhrady jej vyberte slnečné stanovište.

✔ Vykopte jamu a vystlite ju drenážnou vrstvou zo štrku, alebo menších kamienkov. Táto vrstva zabezpečí dostatočné odtekanie vody a zabráni zmiešavaniu pôvodnej zeminy z „kyslou“ rašelinou, vďaka čomu zostane jej pH rovnaké.

✔ Po uložení drenážnej vrstvy naplňte jamu rašelinou určenou na výsadbu čučoriedok. Substrát môžete zmiešať s ihličím alebo kôrou z ihličnatých stromov, zostane tak prevzdušnený a pôdu priebežne prekysľuje.

✔ Čučoriedky neokopávajte, mohli by ste poškodiť ich plytký koreňový systém. Burinu preto odstraňujte radšej ručne.

✔ Škodcovia zväčša tieto kríčky nenapádajú, pozor si však dajte na vtáky, ktoré si na zrelých bobuľkách radi pochutnajú. Počas zimy môže byť rastlina príjemným lákadlom pre zajace a srnky, preto je vhodné krík pred poškodením ochrániť napríklad sieťou. 


ZBER A SPRACOVANIE

Čučoriedky dozrievajú postupne, preto aj ich zber robíme priebežne a zberáme až úplne vyfarbené a zrelé plody. Podľa odrody nastáva dozrievanie od júna až do začiatku septembra.

Síce čučoriedky najlepšie chutia čerstvo odtrhnuté z kríka, dajú sa jednoducho zamraziť či zavárať a vy si tak môžete silu čučoriedok vychutnať kedykoľvek v roku.


Milujete čerstvé čučoriedky, ale na ich výsadbu si netrúfate? Vo FARMOVE vám ponúkame vynikajúce slovenské, prirodzene pestované čučoriedky, ktorým neodoláte.


Zdroj obrázkov: iStock

Chat