Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

5 TIPOV AKO NA GRILOVANIE ĽAHKO, CHUTNE A BEZ MÄSA

24.01.2022

Grilovacia sezóna už dávno nie je len pre jedákov mäsa. Ukážeme vám, že rastlinná strava môže byť chutná a plná prekvapení. Pripravte priateľom bezmäsité pochúťky a radujte sa z prázdnych tanierov.

Grilovaná zelenina

Grilovaním zeleniny sa z nej uvoľňujú prírodné cukry a aj všedné kúsky kukurice, cukety, či baklažánu sa po skaramelizovaní a stávajú sladšími a chutnejšími. Použite pri jej príprave marinádu a pripravte si tak exkluzívnu pochúťku.

Zeleninu môžete marinovať rovnako ako mäso, bylinky, sójová omáčka či obyčajná paradajková omáčka s čili dodajú každej zelenine výbornú chuť. Nech použijete akúkoľvek marinádu, nezabudnite do nej pridať trochu oleja, aby sa zelenina neprilepila na gril.

Mimoriadne chutný bude baklažán marinovaný v sójovej omáčke, plátky cukety posypané údenou paprikou zas prekvapia vaše chuťové poháriky.

Z rôznych kúskov zeleniny si viete pripraviť lahodné špízy, stačí ak nakrájate zeleninu na približne rovnakú veľkosť. Papriku na štvorce, cibuľu, cuketu, baklažán na polmesiace, malé šampiňóny a cherry paradajky necháme v celku. Dajte si pozor, aby ste zeleninu nenakrájali na príliš tenké plátky, mohli by sa ľahko premeniť na „kašu“. Aj pri príprave špízov nezabudnite na marinádu, pred napichnutím stačí zeleninu marinovať 15 min pri izbovej teplote.

Pri marinovanej grilovanej zelenine je jedno isté,  vždy jej je málo. Preto pri príprave myslite na to, že hoci bude pri stole niekoľko zarytých mäsožravcov, bude takto pripravená zelenina záhadne miznúť :)

Obaľované huby

Grilované šampiňóny sú už stálicou na každej grilovačke. Prekvapte hostí a pripravte im grilovanú hlivu ustricovú. Vďaka svojej štruktúre sa ľahko marinuje a takto pripravená bude pripomínať lahodný kúsok mäsa aj mäsožravcom. Kúsky hlivy stačí marinovať v sójovej omáčke s trochou korenia a olivového oleja. Pre výraznejšiu chuť môžete vyskúšať marinádu na báze BBQ omáčky, kečupu a údenej papriky.

VegeTatarák

Zeleninový tatarák chutí výborne samotný alebo s krajcom chrumkavého chleba. Šampiňónový tatarák vám bude chutiť aj keď nemáte tieto biele hlavičky príliš v obľube a jeho príprava je veľmi jednoduchá.

Šampiňóny obieľte a nakrájajte na jemno, pridajte trochu olivového oleja, soľ, čierne korenie, francúzsku horčicu a dobre premiešajte.

Grilované ovocie

Grilovaný ananás chutí výborne ukrytý v zeleninovom špíze. Ak si ho však doprajete samotný, jeho sladkú chuť oceníte v kombinácii s pikantnými omáčkami.

Zľahka viete ugrilovať plátky melónu, či banán zabalený v alobale a sladkou bodkou po obede bude grilovaná broskyňa.

Hotové výrobky

V ponuke FARMOVE.sk objavíte pestrý výber hotových výrobkov, ktoré sú ideálne pre grilovanie. Pre rýchlu prípravu si môžete vybrať hotové sójové párky, tofu či tempeh.  Sú perfektné na grile, ale aj k ohňu a spolu s kúskom pečeného chleba, dobrou omáčkou určite príjemne prekvapia.

Máte vlastné tipy na grilovanie vegánskych pochúťok?

Podeľte sa s nami :)

Chat