Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

5 NAJPOPULÁRNEJŠÍCH TRENDOV V STRAVOVANÍ + 1 „BEDNIČKOVÝ BONUS“ pre vás

08.04.2021

Moderná doba nám so sebou prináša množstvo druhov stravovania a rôznych diét. Jeden kamarát neje mäso, druhý zas nepoužíva sporák a suseda pije iba rastlinné mlieko?

Prinášame vám prehľad tých azda najpopulárnejších štýlov stravovania. Zorientujte sa v nich s nami.

VEGETARIÁNSTVO

Pravdepodobne najznámejším a najmenej radikálnym štýlom stravovania je vegetariánstvo. V jedálničku vegetariána nenájdete mäso ani mäsové výrobky. Stále však konzumuje vajcia, mlieko, jogurty či syry. Ak ponúknete vegetariána gumenými medvedíkmi, pravdepodobne odmietne. Želatína v gumených cukríkoch je vyrábaná z kostí, čo on odmieta. Na trhu však už nájdu aj chutné rastlinné alternatívy.

Vedeli ste, že existuje niekoľko druhov vegetariánov?

PESCETARIÁNI

Napríklad, taký pescetarián je vegetarián, ktorý konzumuje ryby a morské plody. Tento spôsob vegetariánstva prevažuje najmä v Japonsku. („pasce“ – z lat. ryba)

LAKTO-VEGETARIÁNI

Osoba, ktorá vylúči zo svojho jedálnička okrem mäsa, mäsových výrobkov, aj vajíčka je pomenovaná ako lakto-vegetarián.(„lakto“ z lat. - mlieko)

OVO-VEGETARIÁNI

Ak by sme sa rozhodli vynechať okrem mäsa, aj všetky mliečne výrobky, no v našom jedálničku by zostali vajíčka, zaradili by sme sa medzi ovo-vegetariánov. („ovo“ z lat. – vajcia)

Lakto-ovo vegetarián nekonzumuje mäso, ale bežne jedáva mliečne výrobky a vajcia.

VEGÁNSTVO

Vegánstvo u nás stále naberá na popularite. Čoraz viac ľudí sa živí len rastlinnou stravou a odmieta akékoľvek živočíšne produkty. V nákupnom košíku vegána tak nenájdete mäso, mlieko, syry, vajcia a dokonca ani med. Pýtate sa čo teda vegáni vlastne jedia?

Väčšinu ich potravy tvorí najmä čerstvá zelenina a ovocie, strukoviny, obilniny či orechy. Často tak prijímajú tak omnoho viac vlákniny ako jedáci mäsa či vegetariáni.

Na trhu je množstvo výrobkov, ktoré nahrádzajú živočíšne produkty, ako rastlinné mlieko, rastlinné syry či napríklad rastlinná náhrada mäsa.

Vegánstvo nie je len o jedle, je to životný štýl.

Radikálnejší vegán vám povie, že vegánstvo nie je len o tom, čo si dáva na tanier ale aj to ako žije. Odmieta nosiť oblečenie vyrobené zo zvierat. U niektorých tak nenájdete vlnený sveter, kožušinu či kožené topánky. V kúpeľni používa výrobky, ktoré neobsahujú živočíšne farbivá a nie sú testované na zvieratách.

VITARIÁNSTVO

Ak by sme sa rozhodli, že budeme konzumovať iba surovú rastlinnú stravu, staneme sa vitariánom. Zjednodušene povedané, vitarián je vlastne vegán, stravujúci sa výhradne zeleninou, ovocím a orechami v surovom, tepelne neupravenom stave. Surová strava nazývaná aj živá strava  je plná vitamínov, minerálov a enzýmov, ktoré sa inak tepelnou úpravou znehodnocujú.

Filozofia vyznávačov živej stravy hovorí, že pri tepelnej úprave nad  40°C naše jedlo stráca výživovú hodnotu a vitariáni tak vymenili sporák za mixér a odšťavovač.

Kontroverznou témou je mrazenie potravín, v tom sa vitariánske názory líšia. Jedni v mrazení nevidia nič zlé, iní zas tvrdia, že mrazom sa výživové hodnoty potravín znehodnocujú rovnako ako pri tepelnej úprave.

Oriešky a semená vopred namáčajú, aby sa „aktivovali“ a stali sa živými. Vo svojom jedálničku majú klíčky, mnoho šalátov, divých rastlín a ovocia. Do svojho tela tak dostanú veľké množstvo antioxidantov a vlákniny a veľmi málo cukru a „zlých“ tukov.

Zdá sa vám vitariánstvo extrémne? Zoznámte sa s frutariánstvom!

FRUTARIÁNSTVO

Frutariánstvo je prísna forma vegánstva, kedy konzumujeme výlučne iba plody rastlín. Filozofiou frutariána je konzumovať len tie časti rastlín, ktoré im môžu byť odobraté bez jej zranenia. V praxi to znamená, že jedia ovocie, strukoviny, či orechy.

Vyhýbajú sa veľkému množstvu zeleniny, pri ktorej toto pravidlo nemôže byť dodržané. Nekonzumujú tak napríklad špenát, zemiaky alebo mrkvu.

PALEO STRAVA

Paleo strava je inšpirovaná staršou dobou kamennou. Paleoik sa riadi pravidlom „ak to ľudia žijúci v jaskyniach jaskyniari nejedli, nemali by ste ani vy“. Jeho strava je tak bez rafinovaných cukrov, mliečnych výrobkov, obilnín alebo strukovín. Jedálniček paleoika pozostáva z červeného mäsa, hydiny, rýb, ovocia a zeleniny. Vajcia si dopraje, ak sú z voľného chovu. Potraviny by mali byť nespracované a v čo najčerstvejšom stave.

Filozofiou je, že ak sa budeme stravovať a hýbať rovnako, ako naši dávni predkovia, budeme tiež rovnako zdraví.

Zdroj: Pixabay.com

Zdroj: Pixabay.com

Naši milí bedničkári, prichádza sľúbený bonus J


Existuje totiž stravovací štýl s názvom LOCAVORE,

a tento termín zastrešuje konzumáciu len lokálnych produktov, ktoré boli vypestované či vyrobené čo najbližšie od vášho miesta bydliska.

Hoci sa vám môže zdať, že niektorý so spomínaných spôsobov stravovania je príliš radikálny, či dokonca nelogický, každý z nich má filozofické či náboženské pozadie.

Nech už sa na vašom tanieri nachádza čokoľvek, najdôležitejšia je vyváženosť, pestrosť a radosť z jedla.

Chat