Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

5 NAJLEPŠÍCH BOJOVNÍKOV S JARNOU ÚNAVOU!

08.04.2021

Príroda okolo vás sa prebúdza, ale vám sa chce spať?

Cítite bolesť hlavy, podráždenosť, nadmernú únavu, nechuť robiť čokoľvek? Mala by to byť len jarná únava.

Zmena ročného obdobia predstavuje pre naše telo záťaž, na ktorú reaguje každý z nás iným spôsobom. Jeden si ani nevšimne, že sa niečo deje a druhý má problém ráno vstať z postele. V prípade, že patríte k tej druhej skupine, možno vás na nohy postaví káva či studená sprcha. Ak to už nezaberá, prezradíme vám prečo je to tak.

Počas zimných mesiacov nášmu telu začnú chýbať niektoré vitamíny, keďže sa čerstvá zelenina a ovocie ťažšie dopĺňa. Čím viac výživného jedla však zaradíme do nášho jedálnička, tým viac bude naše telo vyživované.

Príchod jari nám prináša prvých 5 zeleninových radostí, ktoré sú našou prvou pomocou pri boji s jarnou únavou.

Zdroj: Pixabay.com

REĎKOVKA

Ako jedna z prvých prichádza na náš jarný tanier práve reďkovka. Pomáha nám budovať silný imunitný systém. Chrumkavá, šťavnatá a jemne pikantná zelenina je úspešným bojovníkom s jarnou únavou. Reďkovku môžeme jesť samotnú, v šaláte, odšťaviť ju alebo z nej uvariť polievku.

Nech vám chutí pripravená akokoľvek, mali by ste vedieť, že pôsobí aj ako prírodné antibiotikum. Ničí vírusy a baktérie, ktoré ohrozujú naše zdravie. Je perfektným zdrojom vitamínu C, podporuje činnosť pečene a urýchľuje tráviaci proces. Obsahuje veľa vody, a tiež je zdrojom dôležitých minerálnych látok medzi ktorými vyniká najmä vysoký obsah draslíka, fosforu, horčíka, železa a ďalších.

Nie len šťavnaté guličky, ale aj zelené lístky!

Červené reďkovkové bulvy jedol už každý z nás, nezabúdajme však aj na vynikajúce výživné zelené listy, ktoré nám reďkovka ponúka. Pridajte ich do svojho zeleninového šalátu, zeleného smoothie či šťavy a využite tak všetko, čo vám tento malý jarný zázrak ponúka.

DIVÁ PAŽÍTKA

Nie každý vie, že pažítka má aj svoju „divokú variantu“ , ktorú vieme práve teraz nájsť v lese. Od pažítky, nachádzajúcej sa v obchodoch, či našich záhradách sa líši niekoľkými znakmi. Je menej mohutná, jej chuť je jemnejšia, no zato výrazne aromatickejšia. Práve divá pažítka nám na jar v okolí lesov vytvára rozsiahle porasty. Spoznáte ju už z diaľky, má tmavšiu zelenú farbu než okolitý porast, rovné, úzke a duté stonky.

Patrí do rodinky cesnakov a od toho si vieme odvodiť aj jej liečivé vlastnosti. Je antibakteriálna, posilňuje imunitu a podporuje chuť do jedla. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a chlorofylu, ktorý nám často práve po zime chýba. Taktiež nám dopĺňa minerálne látky, ako fosfor, sodík, vápnik, železo a vitamín B2.

MEDVEDÍ CESNAK

Medvedí cesnak je už každoročným hitom jari. O jeho pozitívnych účinkoch na náš organizmus sme počuli mnoho chvály, a to oprávnene. Práve konzumáciou medvedieho cesnaku vieme povedať jarnej únave jasné – „nie“.

Svojimi vlastnosťami úspešne pôsobí proti úzkostiam, nespavosti a podporuje chuť do jedla. Je prírodným antibiotikom a antioxidantom, obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. Chráni nás pred vznikom krvných zrazenín a zároveň čistí naše ľadviny a tiež močový mechúr.

ZELENÁ A BIELA ŠPARGĽA

Špargľa je významnou potravinou, ktorú by ste určite mali zaradiť do vášho jedálnička. Už po konzumácii niekoľkých porcií týchto milých paličiek, by sme mali pociťovať nárast vitality. Vysoký obsah antioxidantov, kyseliny listovej a množstvo vlákniny ju zaraďuje na zoznam superpotravín. Konzumácia špargle nám pomáha udržať zdravý tráviaci systém, doplní nám vitamín K, D a B. Kombinácia týchto látok zabraňuje únave, depresiám a omladzuje naše bunky.

ZELENÉ ŠALÁTY

Zelené, zelené, veľa zeleného - to je to, čo naše telo počas príchodu jari, potrebuje najviac. Zelené listy obsahujú vysoké množstvo chlorofylu a to ich zaraďuje medzi najzdravšie druhy potravín. Listy konzumujeme ako samostatnú prílohu, či ako základnú zložku zeleninových šalátov.  Šaláty ako hlávkový, ľadový, rímsky či špenát sú chutné a ľahko stráviteľné. Čím sú zelené šaláty tmavšie, tým viac antioxidantov obsahujú. Sú výborné pre naše trávenie, posilňujú imunitný systém a čo nás zaujíma najviac – pomáhajú odstraňovať únavu a dodávajú nám životnú energiu. Benefitom je tiež vysoký podiel vody, vlákniny a minerálnych látok. Vitamíny skupiny B, C, E, K a tiež vitamín A, sú snáď už len príjemným bonusom.

Odšťavuj a mixuj!

Práve odšťavením či pomixovaním získate zo zelených listov maximum výživných látok.

Jarná únava tak ako prišla, aj odíde. Pomôžte jej pomocou týchto výnimočných potravín nájsť únikový východ a užívajte si jarné dni naplno!

                                                                                                                    Zdroj: Pixabay.com

Chat