Získajte 5 EUR NA PRVÝ NÁKUP: zistite viac tu>

Vaša debnička 0

Vaša debnička je teraz prázdna

Registrácia /Prihlásenie
  • nákupný zoznam a obľúbené produkty hocikde
  • zbieranie bonusových bodov
  • rýchla objednávka
  • informovanie o akciách a špeci zľavách
  • možnosť upravovať objednávku po odoslaní do určitého času

3 jednoduché tipy ako uskladniť cibuľu na zimu

24.08.2021

Urodilo sa vám na záhrade veľa cibule, alebo si len chcete kúpiť väčšie balenie do zásoby, no neviete ako ju správne uskladniť, aby vydržala čo najdlhšie čerstvá? Máme pre vás tri skvelé tipy ako na to!

Ak máte cibuľu z vašej úrody, základom je dobre ju usušiť – v dobre vetranej a suchej miestnosti ju nechajte presúšať kľudne aj mesiac. Vďaka sušeniu eliminujete rozvoj plesní a baktérií. Ak cibuľu kupujete, zväčša už je usušená, preto môžete tento krok vynechať.

1. Zapleťte ju. Z usušenej cibuľe odstránime vrchnú šupku a vňate upletieme do zväzku. Viažeme spolu 10 – 15 kusov. Cibuľa vám takto nebude zaberať miesto a poslúži ako prírodný odpudzovač otravných komárov a múch.

2. Použite silonky. Hlávky cibule (bez vňate) vkladajte po jednej do silonky, medzi každou ďalšou urobte uzlík, vďaka čomu zostanú pekne oddelené. Takto pripravené ich len jednoducho zavesíte do chladnejšej miestnosti.

3. Do desiatového papierového vrecka urobte kancelárskou dierkovačkou niekoľko dierok a uložte v nich cibuľu, vrecko zatvorte spinkou alebo štipcom.

Cibuľa nie je vhodná na uskladnenie v chladničke, vlhkosť v nej spôsobí, že cibuľa začne hniť a klíčiť. Ideálne podmienky jej vytvoríte na tmavom, suchom mieste so stabilnou teplotou. Chránime ju pred mrazom a nezabudneme občas uskladnenú cibuľu skontrolovať – a v prípade potreby odstránime poškodené či plesnivé plody.

Cibuľový vrkoč zakúpite v sezóne aj u nás tu: www.farmove.sk/products/search?term=vrko%25C4%258D

Máte iný, overený spôsob skladovania cibule? Podeľte sa s nami so svojimi tipmi a zdieľajte článok s priateľmi. Ďakujeme <3

Chat